Listy Mandlovníku


 165-2_listy-terminalia-catappa

 Autor fotografie: Lukáš Slováček

 

Listy Terminalia Catappa, nebo chcete-li listy Mandlovníku mořského, Vrcholáku pravého, Talisay či Ketapang nebo Indian Almond, zná snad

každý přírodní akvarista, který chová ryby z kyselejších či temnějších vod popř. některé druhy krevetek.

O listech Terminalia Catappa je obecně známo, že jsou nějakým způsobem prospěšné jak pro obyvatele našich akvárií, tak i pro celkový

chemismus akvarijní vody.

Většina prodejců tyto vlastnosti charakterizuje slovy, že „uvolňují do vody prospěšné látky“, nebo že „posilují imunitu ryb“, „podporují

tření“, či že „působí proti plísním“, „antibakteriálně“ a tak podobně.


Strom Terminalia Catappa


Listy pocházejí z tropického stromu – Vrcholáku pravého, který je původním v oblastech zabírajících jih Arabského poloostrova, Seychely,

Madagaskar a téměř všechny ostrovy západního a středního Indického oceánu, dále Indii, Bangladéš, Srí Lanku, jih Číny, Tchaj-wan, Myanmar,

Thajsko, Kambodžu, Vietnam, Malajský poloostrov, Filipíny, většinu ostrovů Indonésie a ostrovy přiléhající k Nové Guinejí i severní Austrálii.

Je také domácí dřevinou na severu kontinentální Austrálie a některých ostrovech v Tichém oceánu.

Terminalia-catappa-Réunion-2

Zdroj fotografie: Wikipedia

 

Nejčastěji roste při pobřeží, na plážích po okrajích mangrovových bažin či v parcích a zahradách.

Plody tohoto stromu obsahují jádra, která jsou jedlá, konzumují se syrová nebo pečená a chutí připomínají mandle.

Z tohoto faktu vychází právě zlidovělý název toho stromu - Mandlovník mořský.


Listy Terminalia Catappa


Nás akvaristy ale zajímají listy tohoto krásného stromu.

Pro přírodní akvaristiku se používají ideálně na zem spadlé, sluncem vysušené listy Vrcholáku pravého různých velikostí.

Jedině takovéto listy totiž obsahují nejvíce toho, kvůli čemu jsou v akvaristice používané.

Používání těchto listů v akvaristice k nám přišlo právě z tropických oblastí Asie, kde je využívají místní akvaristé a chovatelé různých druhů ryb již desítky let.

Hojně využívané jsou zejména při odchovech Bojovnic – Bett, kde pomáhají s bakteriálními chorobami a hojením zranění i při úpravě "vývojové" vody pro jikry a celkovou pohodu chovných ryb.

Postupem času se toto "tajemství" úspěchu chovatelů bojovnic dostalo i mimo Asii, a tak dnes tyto listy znají akvaristé v různých končinách světa.


Co prospěšného obsahují listy Terminalia Catappa?


Podle dostupných studií, jsou vysušené listy Vrcholáku velmi bohaté na třísloviny (terflavins A, terflavins B, tergallagin, tercatin, punicalin, punicalagin, chebulagic acid, geraniin, granatin B, and corilagin „Tanaka et al., 1986; Chen & Li, 2006“),
 flavonoidy (kaempferol,quercetin ..), saponiny a fytosteroly.


Co jsou to vlastně ty - nejvíce zmiňované - třísloviny, o kterých se tak často hovoří, ať už v souvislosti s listy, či akvarijními kořeny a jinými přírodninami?


Třísloviny
jsou sekundární metabolity rostlin - rostlinné polyfenoly.


třísloviny jsou hojně zastoupeny ve dvouděložných rostlinách čeledi růžovitých, bobovitých, rdesnovitých, vrbovitých, bukovitých, v jejich kořenech, listech, kůře a plodech. Zastoupení tříslovin v jednotlivých rostlinách se ovšem liší.

Ve velké míře se nachází v kůře stromů, kde působí jako ochranná bariéra proti mikroorganismům. Předpokládá se, že zvýšená tvorba tříslovin v rostlině je způsob její ochrany před infekcí, hmyzem a býložravci.

Rostliny obsahující třísloviny jsou hojně využívány v přírodní medicíně (především v Japonsku a Číně) k léčbě průjmu, onemocnění trávicího traktu, k zástavě krvácení nebo jako diuretika.

Mají antioxidační, protizánětlivý a antiseptický účinek. 

Díky schopnosti tvořit ireverzibilně komplexy s bílkovinami lze třísloviny používat v léčbě bakteriálních infekcí. Dojde k reakci s bílkovinami stěny bakteriální buňky a tím je potlačena jakákoli další aktivita bakterií.“ (wikipedia)


Z těchto informací vyplývá, že de facto veškeré rostliny a stromy, obsahují třísloviny. Ovšem jejich zastoupení v jednotlivých rostlinách se liší.

Je prokázáno, že jsou to právě listy, či kůra stromu Terminalia Catappa, které jich obsahují - oproti jiným stromům - opravdu veliké množství.

A to je důvodem proč se v akvaristice používají právě tyto listy nejvíce.

Vyjma zdraví prospěšných účinků tříslovin, flavonoidů, fytochemikálií a dalších látek obsažených v listech Terminalia Catappa, má jejich

používání v akvaristice také další důvod - estetický důvod.

Sekundárním efektem uvolňování tříslovin do akvária je totiž to, že uvolňované třísloviny obarvují vodu do oranžovo hnědých, či tzv. jantarových tónů.


Přesně tak, jak to známe z různých biotopů tmavších vod - například Jižní Ameriky.

Vodní plochy v přírodě bývají totiž zcela přirozeně plné různého přírodního materiálu. Od listí až po různé plody, dřevo, větve a jiné věci.

 

RN_biotope1-2

Zdroj fotografie: https://www.amazonasmagazine.com/2017/01/09/biotope-video-blackwater-shallows-in-the-middle-rio-negro/

 

Není tedy divu, že listy Mandlovníku jsou hojně využívané pro různé biotopní či blackwater nádrže.

A to nejen pro své "zázračné" vlastnosti, ale také čistě z estetických důvodů. Zejména pokud se akvarista snaží co nejvíce přiblížit nějakému konkrétnímu místu určité části světa, konkrétnímu biotopu.

 


Co se děje s listy Terminalia Catappa, pokud je přidáme do akvária?


Jakmile přidáme sušené listy Vrcholáku do akvária, započne proces odbourávání „mrtvé“ organické hmoty – jejich degradace, rozklad, rozpad.

Zároveň se do vody začnou uvolňovat obsažené třísloviny, flavonoidy a další látky.

Produktem tohoto procesu rozpadu, rozkladu, jsou huminové látky. To jsou sloučeniny, obsahující uhlík, kyslík, vodík a dusík.

Tyto procesy, včetně obsažených tříslovin, začnou jemně zabarvovat vodu, okyselovat ji (snižování PH), změkčovat a velmi zjednodušeně - ji

upravují do daleko ideálnějších podmínek než jaké má (většinou) naše pitná kohoutková voda.

Degradující listy se navíc rychle stanou živnou půdou pro různé mikroorganismy a výbornou a bohatou základnou pro vznik „biofilmu“.

Rapidně zvyšují množství drobných bezobratlých živočichů, které můžeme souhrnně nazývat Infusoria (Infusoria je souhrnný termín pro drobné vodní tvory, jako jsou nálevníci, euglenoidy, prvoky, jednobuněčné řasy a malé bezobratlé).

161625836_10218015910498322_6935003347136996251_n-2 

 Autor fotografie: Lukáš Slováček

 

5 důvodů proč používat listy Terminalia Catappa v akvaristice

 

1. Kyselost vody

Prokazatelně snižují PH vody (tedy vodu mírně okyselují).
Dle studie na IOPScience (https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/920/1/012008).
Míra okyselení záleží samozřejmě na spousty proměnných. Od vstupních hodnot akvarijní vody až po množství a kvalitu listů.

 

2. Zdraví ryb

Třísloviny a flavonoidy obsažené v listech mají antioxidační, protizánětlivé a antiseptické účinky.

Další aktivní látky, které obsahují listy Terminalia Catappa, fytochemikálie (astriterpenoid, quinon,phenolic) mají na ryby antistresový vliv, podporují chuť k jídlu a imunitu. 

Studie z researchgate.net: (https://www.researchgate.net/publication/308344669_The_Effects_of_Terminalia_catappa_L_Leaves_Extract_on_the_Water_Quality_Properties_Survival_and_Blood_Profile_of_Ornamental_fish_Betta_sp_Cultured )

 
3. Estetika

Barví vodu do přírodních jantarových odstínů a slouží jako dokonalá přírodní dekorace, která dodá akváriu exotický a přirozený vzhled.

 

4. Úkryt

Degradující listy v akváriu poslouží také jako výborný úkryt pro drobnější živočichy, krevetky či například drobné rybky žijící u dna – například

naši Sekavci rádi rejdí a cestují právě pod listy mandlovníku, kde se cítí bezpečně.

 

5. Potrava

Rozpadající se listy slouží jako potrava pro řadu živočichů, a to nejen přímo (například pro krevetky, plže), ale i nepřímo. Co to znamená?

Listy brzy osídlí různé druhy bakterií a mikroorganizmů. Ty vytváří na jeho povrchu biofilm, který je zase živnou půdou pro různé další drobné

bezobratlé, ti zase slouží jako doplňková potrava pro větší živočichy.

 

Způsoby použití listů Terminalia Catappa

 

Listy Terminalia Catappa se dají v akváriu použít několika způsoby. 


1. Celé listy

Nejpoužívanějším způsobem je jejich propláchnutí horkou vodou a ponechání v akváriu tak jak jsou.

Jakmile listy saturují vodou, klesnou na dno a začnou plnit svou funkci. Na správné množství se nedá jednoznačně odpovědět. Ve hře je spousty proměnných od velikosti akvária, přes kvalitu a velikost listů až po záměr akvaristy.

 

2. Drcené listy ve filtru

Dalším - ne tak hojným či používaným - způsobem je využití drcených listů ve filtru akvária.

Sušené listy se propláchnou horkou vodou, nadrtí či nalámou a za pomoci síťky na filtrační media vloží do filtru či někam do rohu akvária.

Tato metoda uvolňuje o něco rychleji třísloviny a více barví vodu.

Zároveň je vhodná pro akvaristy, kterým prostě vzhled listů v akváriu nesedí, nebo se jim nelíbí, ale přitom by rádi využili prospěšnosti listů.

 

3. Výluh

Silný výluh z listů mandlovníku, který se dá poté dávkovat při každé výměně vody pro krásnou přírodní barvu akvária si můžete připravit celkem jednoduše sami doma.

Stačí nalámat zhruba 20 listů Mandlovníku do litru vody a pomalu je vařit zhruba 30 minut. Odpařenou vodu znovu

doplnit a nechat louhovat přes noc do druhého dne. Pak znovu přivést k varu zhruba na 15 minut.

Nakonec tento odvar - výluh přecedíme přes cedník či plátno a uchováme třeba ve sklenici od okurek. Mělo by nám vzniknout cca 0,5 litru výluhu.

V lednici vydrží cca měsíc, což by mělo stačit na ony 3 - 4 výměny vody. Samozřejmě čím více listů použijete, tím silnější výluh si připravíte.

 

Všechny metody se dají samozřejmě kombinovat.

 

Jsou tedy listy Terminalia Catappa opravdu pro akvárium přínosem?

 

Rozhodně ano!

Samozřejmě jen tam, kde je jejich použití vhodné, vzhledem k obyvatelům akvária a jejich potřebám.

Chovatelé Afrických cichlid či jiných ryb z alkalické strany vody je určitě používat nebudou.

Pro ostatní - přínosy listů Mandlovníku je opravdu spousty - od zdravotních účinků až po praktické i estetické.

 

A ještě jeden tip!

Pokud hledáte alternativu zdarma, kterou si sami nasbíráte a nasušíte, nebojte se listů českých stromů!

Například listy Dubu jsou určitě výbornou alternativou k listům Terminalia Catappa, ale o tom třeba zase někdy jindy.

 

 

 

Lukáš Slováček

Aquabotanicals.cz

 

 

Zpět do obchodu
Doporučujeme: Intwo.cz - videography, Lukáš Slováček - makro fotografie
Icons made by Freepik from www.flaticon.com
Icons made by Good Ware from www.flaticon.com